Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το «πακέτο» των φορολογικών διατάξεων, που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη δέσμη αυτών των μέτρων, είναι ότι πρόκειται για ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Κατ’ αρχάς, φαίνεται ότι θα πάρει σάρκα και οστά το αίτημα επαγγελματιών κι επιχειρήσεων για την πρόβλεψη ακατάσχετου λογαριασμού, που θα συνδέεται με τις εισπράξεις μέσω POS κι αφού πληρώνονται τρέχουσες υποχρεώσεις σε εφορίες, ταμεία και πιθανώς ΔΕΚΟ.

Επιπλέον, θα θεσμοθετηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, που έχει βάλει «χέρι» η εφορία, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα φέρει και τις 120 δόσεις για χρέη προς εφορίες, παρά τις ενστάσεις των Ευρωπαίων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγές και στην πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία θεωρείται μάλλον αποτυχημένη, αν κρίνει κανείς από τη μηνιαία συσσώρευση νέων απλήρωτων φόρων και τον όγκο των φορολογούμενων, που έχουν υποστεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Υπενθυμίζεται ότι παλιά και νέα χρέη ξεπερνούν τα 185 δισ ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις.

Σήμερα, κατ’ απαίτηση των δανειστών, οι δόσεις περιορίζονται σε 12, ενώ η απώλεια της ρύθμισης έχει καταστεί απλή υπόθεση για τους 4,2 οφειλέτες, που συχνά έχουν ανοικτούς λογαριασμούς και με την εφορία και με τα ασφαλιστικά ταμεία και με τις τράπεζες.

 

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης