Ερωτηματικά προκύπτουν από την όλη διαδικασία, επιλογή χρόνου κατασκευής του έργου, χρόνο και τρόπο αντίδρασης της Δημοτικής Αρχής Κατερίνης στο πρόβλημα που προέκυψε, ενώ δεν συμφωνούν η απόφαση της αρμόδιας Αντιδημάρχου για το κλείσιμο του σχολείου και η κοινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης του Σχολείου και του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. 

Η απόφαση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Δήμου Κατερίνης που εκδόθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019  γράφει ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό την Πέμπτη 28 Μαρτίου και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019 λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή του ταρτάν. Τις καιρικές συνθήκες επικαλείται η αρμόδια αντιδήμαρχος ως αιτία που το ταρτάν δεν στέγνωσε και την έντονη οσμή των υλικών, ενώ απαιτείται χρόνος για να στεγνώσει το υλικό που έχει τοποθετηθεί.

Συγκεκριμένα στη σχετική απόφαση αναφέρει "Το από 27 /3/2019 ενημερωτικό σημείωμα της υπεύθυνης εταιρίας τοποθέτησης του ταρτάν σύμφωνα με το οποίο λόγω καιρικών συνθηκών (βραδινή υγρασία και βραδυνές χαμηλές θερμοκρασίες) δεν επετράπη στο υλικό να στεγνώσει κατά τον τρόπο που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να παραταθεί το διάστημα, στο οποίο δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση του γηπέδου" επίσης "Το γεγονός ότι καθίσταται αδύνατη η παραμονή των μαθητών στο κτίριο, καθώς δεν έχει στεγνώσει ο συνθετικός τάπητας ως εκ τούτου δεν μπορεί να πατηθεί, οι μαθητές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις τουαλέτες και η οσμή των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν είναι έντονη"  

Αντίθετα σε ανακοίνωση της η Διεύθυνση του Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων αναφέρει  πως το σχολείο παραμένει κλειστό από την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, ενώ ως αιτία, είναι "πιθανή αστοχία υλικού  του ταρτάν". Συγκεκριμένα "Λόγω πιθανής αστοχίας του υλικού, όπως μας εξήγησαν οι αρμόδιοι τεχνικοί, δεν στέγνωσε το υλικό του ταρτάν με αποτέλεσμα να παρθεί απόφαση να ξηλωθεί και να τοποθετηθεί εκ νέου. Αυτό απαιτεί 3 επιπλέον ημέρες (δηλαδή μέχρι και την Κυριακή το βράδυ). Οι ενέργειες επανατοποθέτησης έχουν ήδη αρχίσει (παρά τη δυσκολία του καιρού)".

Σε ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου και αρχιτέκτονα μηχανικού κ. Γιώργου Νταντάμη για το θέμα τονίζεται ότι "Έχουμε μαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών που μας παραπονιούνται για την εισπνοή πετρελαίου και παιδί που λιποθύμησε εισπνέοντας το επικίνδυνο αυτό υλικό. Το σχολείο παραμένει κλειστό εις βάρος της μάθησής τους προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία ακόμη και σήμερα. Για να μην αναφερθώ στις απείρου κάλλους ανακοινώσεις σας".

Από τα όσα έχουμε ως δεδομένα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα και θα πρέπει να απαντήσει κάθε αρμόδιος: 

Επιλέχτηκε να αντικατασταθεί ο συνθετικός τάπητας (ταρτάν) του 4ου Δημοτικού Σχολείου το τριήμερο μετά την Παρασκευή 22 Μαρτίου (23, 24 και 25 Μαρτίου) ως απαραίτητος χρόνος για να γίνει η τοποθέτηση και να στεγνώσει το υλικό, ώστε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 να είναι έτοιμο το Σχολείο και χωρίς κανένα πρόβλημα να υποδεχτεί τους μαθητές.

Προφανώς την Τρίτη 26 Μαρτίου οι μαθητές και δάσκαλοι πήγαν στο Σχολείο, εντόπισαν το πρόβλημα και έστειλαν τις επιστολές που αναφέρονται στην απόφαση της Αντιδημάρχου. Άρα - κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά - είναι ότι και την Τρίτη 26 Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την τοποθέτηση του ταρτάν και πριν την απόφαση διακοπής των μαθημάτων, οι μαθητές δεν ήταν δυνατόν να κάνουν μάθημα. Τέσσερις λοιπόν οι μέρες χωρίς σχολείο για τους μαθητές του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Κατερίνης. 

Ερώτημα: Όταν γίνεται ένα έργο από το Δήμο Κατερίνης σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως είναι η αυλή ενός σχολείου δεν θα πρέπει πρώτα να παραληφθεί να βεβαιωθεί ότι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις σωστής κατασκευής και μετά να δοθεί σε χρήση από τα παιδιά; 

Αυτό πότε έγινε από την αρμόδια υπηρεσία - επιβλέποντα του έργου - από τον Δήμο; 

Γιατί εκτέθηκαν τα παιδιά  σε κίνδυνο το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου όπως προκύπτει από την όλη κατόπιν κινητοποίηση και απόφαση κλεισίματος του Σχολείου; 

Δεν θα έπρεπε κάποιος αρμόδιος να ελέγξει την κατάσταση του έργου πριν ανοίξει το σχολείο στους μαθητές; Αυτό γιατί δεν έγινε; ή αν έγινε πότε έγινε; 

Τελικά στο χρόνο που παραμένει το Σχολείο κλειστό, ουσιαστικά μέχρι την Δευτέρα 1 Απριλίου θα στεγνώσει το υλικό που έχει τοποθετηθεί όπως αναγράφεται στην απόφαση της Αντιδημάρχου ή θα τοποθετηθεί νέο υλικό όπως αναγράφεται στην ενημέρωση στην ιστοσελίδα του 4ου Δημοτικού Σχολείου από την Διεύθυνση και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων; 

Αν αντικατασταθεί ποιος επιβαρύνεται το πρόσθετο κόστος; 

και τέλος, πόσο κόστισε αυτό το έργο και πόσο κατεπείγον ήταν ώστε να μην προγραμματιστεί να γίνει στις διακοπές του Πάσχα που οι καιρικές συνθήκες φυσιολογικά θα ήταν καλύτερες και θα υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να στεγνώσει ο συνθετικός τάπητας (ταρτάν) χωρίς πρόβλημα για τη  λειτουργία του Σχολείου; 

Ποιος πήρε την απόφαση να γίνει το έργο άρον άρον μέσα σε ένα τριήμερο που οι Μετεωρολόγοι ήδη προειδοποιούσαν για άσχημες καιρικές συνθήκες; 

 

Η απόφαση της αρμόδιας Αντιδημάρχου 

 

Ενημέρωση από την Διεύθυνση του Σχολείου και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 

Λόγω ερωτημάτων από πολλούς γονείς για το κλείσιμο του σχολείου εξαιτίας των προβλημάτων στην τοποθέτηση του ταρτάν εξηγούμε ότι:

1.      Η απόφαση επίστρωσης του ταρτάν έγινε από το Δήμο Κατερίνης μετά από αίτημα της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί και ΔΣ Γονέων) το οποίο κατατέθηκε από τον Ιούνιο του 2018. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πάρθηκε το Νοέμβριο του 2018.

2.      Ο επικεφαλής του συνεργείου επίστρωσης διαβεβαίωσε ότι ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση και τη χρήση του συνθετικού τάπητα, είναι 2 με 3 ημέρες. Το διάστημα 23, 24 και 25/3/2019 ήταν βολικό λόγω και της αργίας της 25ης Μαρτίου. Για το λόγο αυτό ο Δήμος σε συνεννόηση με το σχολείο ξεκίνησε το έργο ώστε την Τρίτη 26/3/2019 η αυλή να είναι έτοιμη προς χρήση.

3.      Λόγω πιθανής αστοχίας υλικού, όπως μας εξήγησαν οι αρμόδιοι τεχνικοί, δεν στέγνωσε το υλικό του ταρτάν με αποτέλεσμα να παρθεί απόφαση να ξηλωθεί και να τοποθετηθεί εκ νέου. Αυτό απαιτεί 3 επιπλέον ημέρες (δηλαδή μέχρι και την Κυριακή το βράδυ). Οι ενέργειες επανατοποθέτησης έχουν ήδη αρχίσει (παρά τη δυσκολία του καιρού).

4.      Η αντιδήμαρχος κα Π. Μακρίδου αποφάσισε τη διακοπή των μαθημάτων για την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, 27, 28 και 29/3/2019 αντίστοιχα κατόπιν επιτόπιας πραγματογνωμοσύνης και συνεννόησης με το σχολείο και το συνεργείο επίστρωσης, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για την υγεία των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου.

5.      Για όλα τα παραπάνω ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία όλων των γονέων, μιας και το έργο που επιτελείται θα είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για τα παιδιά, που έτσι θα προστατεύονται από ατυχήματα, κάτι που φάνηκε και από την εμπειρία όλων των περασμένων χρόνων. Το πρώτο ταρτάν τοποθετήθηκε το 1999 και άντεξε για πολλά χρόνια, είχε όμως υποστεί μεγάλη φθορά και έπρεπε να αντικατασταθεί.  

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης