Οι ευρωβουλευτές συνεδριάζουν στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν, να εξετάσουν και να ψηφίσουν τα νομικά κείμενα που εκπόνησαν μαζί με τις πολιτικές ομάδες και τις επιτροπές. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, ανοίγει τη συνεδρίαση και διασφαλίζει ότι δίνεται σε όλους ο χρόνος ομιλίας που τους αναλογεί, και ότι οι ψηφοφορίες διεξάγονται ομαλά. 14 αντιπρόεδροι τον βοηθούν σ' αυτό το έργο.

 

Απομαγνητοφώνηση:

Έχουμε 751 ευρωβουλευτές. Είμαστε στο Στρασβούργο για 4 ημέρες, 12 εβδομάδες τον χρόνο. Και μπορεί να έχουμε έως και 6 συνόδους στις Βρυξέλλες, ανάλογα με τον φόρτο εργασίας μας.

Ο Pascal Feuilloy είναι αρχικλητήρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για τον θεσμό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.

Ολομέλεια είναι όταν ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές. Για παράδειγμα, πρόσφατα συζητήθηκε η Συρία. Είναι μια συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ των ευρωβουλευτών. Είναι, επίσης, το μέρος όπου οι βουλευτές του Κοινοβουλίου συζητούν για τη νομοθεσία, θέτουν ερωτήσεις, καταθέτουν τροπολογίες προς συζήτηση, αλληλεπιδρούν με τους εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου και φυσικά ψηφίζουν! 

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου David Sassoli, μαζί με 14 αντιπροέδρους, είναι υπεύθυνοι για την ολομέλεια και διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων και των διαδικασιών. Ο Πρόεδρος αποφασίζει εάν μπορεί να χορηγηθεί «μπλε κάρτα» σε έναν βουλευτή, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον ευρωβουλευτή να διακόψει την ομιλία ενός συναδέλφου, για να κάνει μια ερώτηση. Αυτή είναι η διαδικασία «catch the eye».

Οι βουλευτές μπορούν να παρέμβουν, σηκώνοντας το χέρι τους. Ο πρόεδρος αποφασίζει τότε εάν θα τους επιτραπεί να μιλήσουν ή όχι. Το Κοινοβούλιο ψηφίζει τις Τρίτες, τις Τετάρτες και τις Πέμπτες στη διάρκεια των ολομελειών, συχνά γύρω στο μεσημέρι. Η ψηφοφορία γίνεται με ανάταση του χεριού – εκτός εάν ο Πρόεδρος πιστεύει ότι θα είναι οριακή. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ζητήσει ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Οι Ομάδες μπορούν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι ο τρόπος που ψηφίζει ο κάθε ευρωβουλευτής καταγράφεται και δημοσιεύεται. Οι ονομαστικές ψηφοφορίες χρησιμοποιούνται συχνά για μια τελική ή για μία και μοναδική ψηφοφορία σχετικά με μια έκθεση. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώνονται από τον πρόεδρο και παρουσιάζονται σε οθόνες στην αίθουσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης