Το Κοινοβούλιο ψηφίζει για να διασφαλίσει την οικονομική και νομική προστασία των καταγγελλόντων σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρέπει να μπορούν να αναφέρουν τα σοβαρά παραπτώματα χωρίς τον φόβο αντιποίνων, μέσω νέων, ασφαλών διαύλων.

 

Η Ευρώπη χάνει κάθε χρόνο μεταξύ 5,8 και 9,6 δισ. ευρώ από τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων εξαιτίας της έλλειψης προστασίας των καταγγελλόντων. Μόνο 10 περίπου χώρες της ΕΕ προστατεύουν αυτή τη στιγμή τους καταγγέλλοντες.

Οι βουλευτές κατέληξαν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις της ΕΕ σχετικά με την ολοκληρωμένη νομική προστασία, έτσι ώστε οι καταγγέλλοντες να αισθάνονται ασφαλείς να αναφέρουν κάθε παράνομη ή ανήθικη δραστηριότητα.

Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ευρώπης – τους καταγγέλλοντες. Μας υπερασπίζονται, υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κοινό καλό. Έτσι, ως βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καθήκον μας να τους προστατεύσουμε.

Οι νέοι κανόνες θα διευρύνουν το πεδίο σχετικά με το ποιοι προστατεύονται από τον νόμο: οι ΜΚΟ και οι δημοσιογράφοι που βοηθούν τους καταγγέλλοντες θα ωφεληθούν επίσης. Και δεν ισχύει μόνο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπως με το σκάνδαλο LuxLeaks.

Οι καταγγέλλοντες πρέπει να προστατεύονται ανεξάρτητα από τον τύπο παράβασης – είτε έχει να κάνει με την οικονομία, είτε με το περιβάλλον, είτε με την πολιτική είτε με τα προσωπικά δεδομένα. Θέλαμε μια προστασία δύο επιπέδων για τους καταγγέλλοντες: προστασία από τα οικονομικά αντίποινα και νομική προστασία όταν διώκονται απλώς και μόνο γιατί ενήργησαν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος αναφέροντας μια παράβαση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ασφαλών διαύλων, ώστε οι καταγγέλλοντες να μπορούν να αναφέρουν σοβαρά παραπτώματα χωρίς τον φόβο αντιποίνων... και μεγαλύτερη βοήθεια, όπως δωρεάν νομικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη. Το κείμενο παρέχει επίσης προστασία από διαθεσιμότητα και υποβιβασμό, και εισάγει την οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση που ένας καταγγέλλων απολυθεί από τη δουλειά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης