Από την 1η Ιανουαρίου 2019, η Ρουμανία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά. Στους επόμενους έξι μήνες, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την ατζέντα της ΕΕ και να αυξήσει τη ρουμανική επιρροή σε θέματα όπως το Brexit, η ευρωπαϊκή γειτονία, οι συζητήσεις ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και το ευρύτερο μέλλον του ευρωπαϊκού project. Για τη Ρουμανία, αυτό θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία εορτασμού.

Αλλά η δυσλειτουργική εγχώρια πολιτική -που φαίνεται από την έλλειψη εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και από μια προφανή στροφή προς τον λαϊκισμό -έχουν ρίξει μια σκιά στο νέο της ρόλο. Παρόλα αυτά, το "βαθύ κράτος" -όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στο δημόσιο πολιτικό λόγο- φαίνεται ότι είναι πιθανό να ασκήσει μια ικανοποιητική προεδρία, ακόμη και εν μέσω σκληρών εσωτερικών πολιτικών μαχών.

 

Οι προτεραιότητες της ρουμανικής Προεδρίας πηγάζουν από το ακόλουθο σύνθημα: συνοχή, μια κοινή ευρωπαϊκή αξία, η οποία νοείται ως ενότητα, ισότιμη μεταχείριση και σύγκλιση.

Το πρόγραμμα της Προεδρίας επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες: Την Ευρώπη της σύγκλισης, μια ασφαλέστερη Ευρώπη, την Ευρώπη ως ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα και την Ευρώπη των κοινών αξιών.

Επιπλέον, η Προεδρία θα διοργανώσει σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία θα δώσει κατεύθυνση στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που η Ρουμανία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου.

Παρουσίαση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Ελλάδα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 12.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αμαλίας 8, Αθήνα) συνδιοργανώνουν εκδήλωση όπου ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, A.E. κ.  Lucian FATU, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των εργασιών και τις προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο από 01/01/2019 έως 30/06/2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης