Η κρίση σταδιακά γίνεται παρελθόν και μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια για την ελληνική επιχειρηματικότητα και την οικονομία, φαίνεται πως οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν.

Αυτό πιστοποιούν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), σύμφωνα με τα οποία, τη χρονιά που μας πέρασε, υπήρξε μία «έκρηξη» ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά τα λεγόμενα «λουκέτα». Οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων το 2018 έφτασαν σε πανελλαδική κλίμακα τις 32.379, ενώ αντίθετα, οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν μόλις 18.632. Αυτό σημαίνει ότι προέκυψε θετικό ισοζύγιο 13.747 επιχειρήσεων!

Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, αλλά παράλληλα θέτει ξανά το πρόβλημα «τι επιχειρήσεις θέλουμε», ώστε να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, με βιώσιμες θέσεις εργασίας για να μην επανέλθει η κρίση με άλλες μορφές στρεβλής ανάπτυξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία. Τα λεπτομερή στοιχεία που θα προκύψουν από τους αναλυτικούς πίνακες του ΓΕΜΗ, εφόσον δοθούν κατά κλάδο και θέσεις εργασίας, ίσως φωτίσουν το θέμα αυτό.

Πηγή:eea.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης