Απόψεις

 

Μια ομάδα πολιτών της Πιερίας κοινοποίησε σε ιστότοπο - ανοιχτή πλατφόρμα (www.change.org) κείμενο με αφορμή τα επεισόδια των τελευταίων ημερών "επιθέσεων και προπηλακισμών με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών που έφτασαν μέχρι και σε επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών προσώπων. Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι οι πρωταγωνιστές των επιθέσεων υπήρξαν ως επί το πλείστον ανήλικοι, μαθητές και νέοι άνθρωποι" 

Όπως δηλώνουν "Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Οι απόψεις μας απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών είναι διαφορετικές και εκτείνονται από την πλήρη αποδοχή της ως την πλήρη απόρριψή της. Αυτό που μας ενώνει όμως είναι η αγωνία μας απέναντι στον διχασμό, τη βία και στα άκρα να επικρατήσει ο διάλογος, η ψυχραιμία και ο σεβασμός στην άποψη του άλλου. Δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό της κοινωνίας μας σε δημοκράτες και φασίστες, σε πατριώτες και προδότες". 

Απευθύνουν έκκληση "σε όλους τους θεσμικούς τοπικούς (και μη) φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για συνεννόηση και εκτόνωση της κατάστασης. Στους συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα τους νέους, να έχουν ως πρώτο μέλημα στους αγώνες ή τις διαμαρτυρίες τους, την προστασία της δημοκρατίας" καταλήγοντας "Ας έχουν κατά νου, ότι χωρίς Δημοκρατία, δεν θα υπάρχει και Πατρίδα - όπως την ξέρουμε και την αγαπούμε, γι αυτό και όσο κάποιοι θα επιχειρούν να την περιορίζουν, άλλο τόσο οφείλουμε να την προστατεύουμε και όχι να συμβάλουμε με τις πράξεις μας στην κατάλυσή της". 

Το πλήρες κείμενο

Στην Κατερίνη το τελευταίο διάστημα  γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών για την πόλη μας επεισοδίων, επιθέσεων και προπηλακισμών με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών που έφτασαν μέχρι και σε επιθέσεις σε σπίτια πολιτικών προσώπων. Το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι οι πρωταγωνιστές των επιθέσεων υπήρξαν ως επί το πλείστον ανήλικοι, μαθητές και νέοι άνθρωποι.

Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Οι απόψεις μας απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών είναι διαφορετικές και εκτείνονται από την πλήρη αποδοχή της ως την πλήρη απόρριψή της.

Αυτό που μας ενώνει όμως είναι η αγωνία μας απέναντι στον διχασμό, τη βία και στα άκρα να επικρατήσει ο διάλογος, η ψυχραιμία και ο σεβασμός στην άποψη του άλλου.

Δεν δεχόμαστε τον διαχωρισμό της κοινωνίας μας σε δημοκράτες και φασίστες, σε πατριώτες και προδότες.

Το δικαίωμα στην διαμαρτυρία, στη διαφωνία, στην κινητοποίηση είναι ιερό και απαραβίαστο, συστατικό κομμάτι μιας Δημοκρατίας. Όμως η Δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι ένα ευαίσθητο σύνολο από πολλούς και ευάλωτους νόμους, θεσμούς και πρακτικές που πρέπει να διαφυλάσσουμε συνεχώς. Μας φοβίζει η ευκολία που ακραίες απόψεις μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος ειδικά στο σχολείο, στιγματίζοντας το μέλλον των παιδιών μας. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η υποκίνηση αλλά και η εκμετάλλευση της γνήσιας αγωνιστικότητας της νεολαίας από ακραίους πολιτικούς κύκλους που επιβουλεύονται την Δημοκρατία μας.

Οι νέοι, όπως και ολόκληρη η κοινωνία μας υποφέρουν από τα 8 χρόνια των μνημονίων και της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, και βιώνουν την όξυνση και τη νοσηρότητα στην οποία έχει διολισθήσει η πολιτική ζωή του τόπου.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά που να δικαιολογούν τις αντιδράσεις. Κανένας όμως λόγος, καμιά αιτία δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην κατάλυση της δημοκρατίας μας και στον εθνικό διχασμό.

Γι αυτό πρέπει να πούμε ως εδώ:

-Στους θεσμικούς φορείς που με την ρητορική τους ρίχνουν λάδι στη φωτιά για μικροπολιτικά οφέλη.

-Σε όσους δεν διστάζουν να «εργαλειοποιήσουν» ακόμη και εθνικά θέματα για κομματικά οφέλη.

-Στους τοπικούς που με ευκολία, αντί της σύνεσης και της ψυχραιμίας την ώρα της μεγάλης διαφωνίας, «θυσιάζουν» στις πλατείες για μικροκομματικά και μικροπολιτικά πρόσκαιρα οφέλη.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους θεσμικούς τοπικούς (και μη) φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για συνεννόηση και εκτόνωση της κατάστασης.

Απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα τους νέους, να έχουν ως πρώτο μέλημα στους αγώνες ή τις διαμαρτυρίες τους, την προστασία της δημοκρατίας.

Αυτό, είναι το υπέρτερο Εθνικό και Πατριωτικό μας καθήκον.

Ας έχουν κατά νου, ότι χωρίς Δημοκρατία, δεν θα υπάρχει και Πατρίδα - όπως την ξέρουμε και την αγαπούμε, γι αυτό και όσο κάποιοι θα επιχειρούν να την περιορίζουν, άλλο τόσο οφείλουμε να την προστατεύουμε και όχι να συμβάλουμε με τις πράξεις μας στην κατάλυσή της.

Το κοινό κείμενο υπογράφουν οι: Γιώργος Χιονίδης (δικηγόρος), Αντώνης Νταγλιούδης (πολιτικός μηχανικός), Κλεομένης Κάκκαλος, (τουριστικός επιχειρηματίας), Δημήτρης Μαυροειδής (ελεύθερος επαγγελματίας), Αντώνης Μάντζιος (οικονομολόγος), Βαγγέλης Ζαμαντζάς (δημοσιογράφος)

Σημείωση: 

Λένε πως η κρίση είναι αφετηρία για νέες πρωτοβουλίες, θετικές δράσεις, συλλογικότητα. 

Αυτό που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό την Κατερίνη, την πρωτόγνωρη έξαρση της τυφλής βίας, ενεργοποίησε αντανακλαστικά! 

Ελπίζω να έχει συνέχεια να διευρυνθεί. Αν το www.change.org είναι η Πλατφόρμα Αλλαγής του Κόσμου, αυτή η σύνθεση και η κοινή αντίδραση ας είναι αφετηρία για να αλλάξει ο τρόπος  σκέψης και αντίδρασης στην Πιερία. Να αλλάξει η πολιτική μας καθημερινότητα 

Προσυπογράφω! 

Γιώργος Κουκουλιάτας (δημοσιογράφος) 

Ο καιρός στην Πιερία

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα τηλεόρασης